Трихати, так тримати!

Що таке Трихати і «з чим його їдять», у цьому році дізналася не тільки Миколаївщина та Україна, а й міжнародна спільнота. Після проведення International Kite Festival 2017 тисячі людей в один день дізналися, що Трихати «їдять» з вітром, річковою водою, сонячним промінням, ароматними польовими травами та неймовірним українським колоритом. Та все ж таки Трихати – це не місце «вихідного дня», а село, де живуть та працюють люди, зростають нові покоління українців.

Пройшов рік з утворення Ольшанської об’єднаної територіальної громади, у складі якої цей час провели і Трихати. Про те, яким видався останній рік для села, які сюрпризи для нас готують місцеві мешканці і плани на майбутнє поспілкувалися з в. о. старости села Олександром Валерійовичем Макаровим.
Макаров Олександр Валерійович

«Якщо говорити про децентралізацію, ми зрозуміли, що нам це потрібно, одними з перших, – пригадує О. В. Макаров. – Я щільно зацікавився цим процесом, коли тільки-но з’явилися розмови, чутки, а тим паче, коли дізналися, які «бонуси» дає держава. В Трихатах маємо не одне велике підприємство, це і «Укренерго», і «Укртранснафта», і «Укрзалізниця», тому 60 % ПДФО, котрі залишаються на місцях після об’єднання, мали для нас велике значення, нам було важливо їх отримати. Площа сільгоспугідь у нас невелика, до 2 тисяч га. Цей податок уже залишався у сільрадах, тож, можу зрозуміти ті села, які не захотіли поки що об’єднуватися, бо на їх території багато землі».

Історично, соціально, економічно склалося так, що Трихати мають гарний контакт з Ольшанським. Чимало трихатчан пов’язані родинними узами з сусідніми селами та селищем, працюють в установах, закладах, підприємствах інших населених пунктів уже об’єднаної громади: це і цементний завод, і підрядні організації біля нього, і 53-тя виправна установа, і обласна психіатрична лікарня.

«Якщо подивитися на мапу, то географічно наше село розташоване поруч з Ольшанським, але ми «відрізані» залізницею. Навпростець відстань – 4 кілометри, дорогою в об’їзд – до 15 км. Більш того, за залізничною колією знаходиться ще й частина нашого села (у народі називають «хутір»). Люди вимушені добиратися пішки, на велосипеді, мопеді та проїзду для автомобілів немає. Цю проблему не можемо вирішити вже протягом тривалого часу і сподіваємося, що об’єднання посприяє втіленню проекту безперешкодного місцевого сполучення», – пояснює Олександр Макаров.

Тож, зважаючи на усі обставини, економічні та соціальні вигоди, трихатчани брали участь у децентралізації свідомо та виважено: проходили зібрання керівників закладів, підприємств, активістів, під час яких усі зрозуміли, що село матиме більший бюджет і, відповідно, ширші можливості. Звичайно, мешканці вагалися, хвилювалися, що виникнуть проблеми та незручності з отриманням адміністративних послуг. Та за словами в. о. старости, цей процес став навіть легшим: на місці залишився і він, як головний представник села, і паспортист, і землевпорядник, і соціальний працівник. Налагодилася робота з районними установами, спеціалісти яких регулярно проводять виїзні прийоми, а офіс старости регулярно інформує мешканців про всі заходи.

Зрозуміло, що перший рік існування Трихат у складі ОТГ супроводжувався формуванням нової структури органів місцевого самоврядування, штатного розпису, депутатського корпусу, перереєстрацією. Але такі складні бюрократичні процеси проходили паралельно з активною діяльністю.
Перше, з чого почали – вуличне освітлення. Ще до об’єднання сільська рада замовила проекти та придбала частину обладнання. Уже після – докупили необхідне та знайшли добросовісного підрядника, а протягом березня та квітня ц. р. відбувся монтаж. Загалом це обійшлося бюджету у 460 тисяч гривень. Освітлення автоматичне, працює за принципом день/ніч, тобто, вмикається, коли на вулиці стемніє, і вимикається зі світанком. Встановлені сучасні екологічні та енергоефективні LED-ліхтарі, всього – 180 світлодіодних точок.

Запуск освітлення у Трихатах. Вулиця Центральна

«Після встановлення освітлення зрозуміли, що одна справа – зробити, а інша – утримувати. Майже одразу виникли складнощі, суворі погодні умови нерідко виводять ліхтарі з ладу. Тому громада уклала договір з підрядником на обслуговування системи освітлення», – розповів О. В. Макаров. Окрім того, ще до об’єднання почали ремонтувати освітлення у школі, закінчили роботи вже у складі нової громади, не залучивши жодних коштів із бюджету.

Разом з тим, Трихати почали готуватися до Міжнародного фестивалю повітряних зміїв. Олександр згадує, що коли ідея фесту тільки з’явилася, дехто поставився до неї скептично. Ніхто навіть уявити не міг, що захід себе більш ніж виправдає. Тож, поки голова ГО «Сила єднання» Тетяна Безмощук вела переговори з іноземними спонсорами та учасниками, Олександр Макаров працював з депутатським корпусом і місцевими мешканцями. Долучилося буквально усе село. Проведення такого заходу дозволило вирішити і проблеми села. Зокрема, вирішуючи електрозабезпечення фестивалю, змогли поліпшити напругу в домівках та зробити зовнішнє освітлення в одному з провулків, де було встановлено 3 додаткові опори. Окрім того, було відремонтовано під’їзну дорогу до села (85 тис. грн.) та частину центральної вулиці (200 тис. грн.), її закінчать у наступному році. Трохи почали робити дорогу у тій частині села, що відокремлена колією. 800 метрів однієї з двох вулиць засипали жорствою. У майбутньому планують зробити покриття на обох вулицях.

У наступному році село обіцяє усім продовження свята вітру та радості. Більше того, фестиваль триватиме декілька днів і підготовка до нього вже розпочалася. Для гостей підготують кемпінг, можна буде зупинитися і в агросадибах. Усі зауваження організатори прийняли, обіцяють виправити.

Щодо порядку та чистоти у селі, то вже скоро буде організовано централізоване вивезення сміття. З цим у переважної більшості сіл завжди були проблеми. КП «Ольшанське» планує придбати новий сміттєвоз ще до кінця поточного року і розширити свою діяльність на інші населені пункти. Контейнери у Трихатах вже є, їх те ж КП залишило у селі після закінчення фестивалю. З місцями встановлення вирішили не мудрувати та вже частково визначилися. Ними стануть несанкціоновані звалища та провулки.

Взагалі, у селі ведеться активна робота з благоустрою, на жаль, не вистачає працівників. Що казати, навіть офіс старости та будинок культури не мають технічного робітника. Тому в планах – передбачити кошти на оплату праці та механізувати процеси благоустрою.

Після об’єднання і створення відділу освіти в ОТГ полегшилася робота та покращилася матеріальна база навчальних закладів. Тепер батькам не треба купляти крейду, папір та інші, задавалося б незначні, але вкрай потрібні речі. Наразі Трихатська ЗОШ потребує заміни даху. Вже є відповідна експертиза та замовлено проект. До ремонтних робіт перейдуть під час літніх канікул. До речі, до фестивалю педагогічний і учнівський колективи школи виготовили сувеніри, а на виручені кошти придбали тенісний стіл.

В дитячому садочку поліпшити матеріальну базу вдалося ще до децентралізації, в цьому ж році відремонтували санвузол, замінили меблі та частково систему опалення (встановили 25 сучасних радіаторів). У ДНЗ існує потреба в свердловині, ремонті харчоблоку, встановлені загорож. Ці проблеми, за можливості, вирішать у наступному році.

У будинку культури взагалі відсутнє опалення. Взимку колективи БК займаються у приміщенні школи. Тому в наступному році планують все таки зробити опалення, а також відремонтувати дах і купити нову апаратуру. Цього ж року вдалося виділити з бюджету 18 тисяч гривень на придбання нових костюмів для колективу «Пісенні барви».

Не забувають у Трихатах про ветеранів. Виділяють допомогу на свята. Окрім того, перейняли гарну традицію у ольшанців – дарувати випускникам дитсадка рюкзаки.

З розмахом відбулося святкування Дня села. З бюджету витратили 15 тис. грн. – на виготовлення сувенірної продукції, трансфер та виступ колективу обласної філармонії. Подбали і про дозвілля молоді. Придбали вуличні тренажери (76 тис. грн.). Поки що встановили лише частину, інші з’являться у селі після зими.

Трихатські тренежери

Нещодавно на «трихатському повороті» облаштували зручну зупинку з міцних якісних матеріалів (вартість – 21 тис. грн.). Не так давно затвердили на державному рівні Герб села, тож, Трихати – одне із перших сіл нашого району, який має офіційну геральдику.
Останній рік засвідчив, що Трихати – не просто маленьке село. Воно вирізняється з тисячі подібних. Привабливість цьому місцю подарувала матінка-природа, а от інше залежить суто від людей. Трихатчани створили та активно працюють над розвитком свого бренду, вони власними силами піднесли українське село на новий рівень.

Зупинка на Трихатському повороті Зупинка на Трихатському повороті

«Зрозуміло, що турбота про соціально-економічний, культурний, туристичний розвиток громади – справа загальна. Тож, приємно і відрадно, що місцева влада має надійних партнерів, добрих друзів, які завжди йдуть назустріч, допомагають у вирішенні низки нагальних проблем. Користуючись нагодою, від керівництва Ольшанської селищної ради, мешканців Трихат, особисто від себе висловлюю подяку керівникам та колективам бюджетних установ, що діють у нашому селі, а саме: Трихатської ЗОШ І-ІІІ ст., директору, депутату селищної ради С. Т. Кравченко; будинку культури, де директором є депутат районної ради В. М. Ярова, та вокальному ансамблю «Пісенні барви»; дошкільного закладу, завідуючій С. А. Попок. Партнерськими є відносини місцевої влади з колективом підстанції «Трихати» ДП НЕК «Укренерго», якою керує С. М. Леонтьєв; ТОВ АТФ «Трихатське-Агро» – директор В. М. Бєлік.

Активну участь у громадському житті села беруть приватні підприємці С. В. Стеблін, Т. А. Макарова, ПП «Рубен», де керівником Л. Г. Корнієнко. А небайдужі односельці допомагають в облаштуванні вуличного освітлення – О. П. Романчук, М. Ю. Кравченко; надають технічну та транспортну підтримку, в благоустрої села, облаштуванні дитячих майданчиків – В. А. Стеблін, В. А. Кондратьєв, О. М. Калін, С. В. Макаров, С. С. Бєлих, Ю. С. Чорна, Н. М. Гаман, Л. П. Скрипак; супровід офіційного сайту села Трихати забезпечує В. В. Бесклубий.

Зазначу, що значний обсяг робіт в благоустрої населеного пункту, в т. ч. під час підготовки до фестивалю повітряних зміїв, виконали сільчани та робітники з благоустрою, які працювали на громадських роботах за направленням районного центру зайнятості. Не можу оминути увагою і не подякувати за активну участь у добрих справах, зокрема, облаштуванні спортивного майданчика, нашим учням-старшокласникам та усім прихильникам здорового способу життя та спорту.

І, звичайно ж, надійною підтримкою є депутати селищної ради, які представляють Трихати, С. Т. Кравченко, В. М. Антонов, О. П. Задвірний, О. О. Артеменко, фахівець з соціальної роботи Л. М. Чернова та усі, кому небайдужа доля і майбутнє своєї малої Батьківщини. Це – справжня команда однодумців. Так тримати!».

Юлія ТКАЧ.
Газета “Маяк”, 16 грудня 2017 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *