Відродження духовності

    На жаль, багато білих плям в історії нашого рідного села Трихати, яке вабить своєю красою кожного, хто приїде сюди.
З архівних документів стало відомо, що у 1831 році коштом княгині Кудашевої на березі Південного Бугу була побудована церква св.Катерини. 100 років вона єднала душі людей з Богом. В тривожні 1936-1938 роки церкву було зруйновано. Старожили села з гірким болем згадують, як руйнувалася святиня.
    У жовтня 2008 року до виконкому Трихатської сільської ради звернулася людина, якій став небайдужий цей факт. Це мешканець м.Миколаєва Кондратьєв Михайло Іванович. Він став автором ідеї поставити на місці зруйнованої церкви пам’ятний знак.
    До Великодніх свят 22 квітня 2009 року Кондратьєв М.І. зробив подарунок мешканцям села Трихати. Поблизу річки було встановлено постамент з написом “Тут була церква на ім’я св. вмч. Катерини кам’яна одно престольна, побудована у 1831 році на кошти княгині Кудашевої, зруйнована приблизно у 1936 р.”, увінчаний великим хрестом з темного дерева. Його виконано за зразком хреста патріарха Никона по формулі «Золотого перерізу» без використання металу.


    Жителі села, учні Трихатської ЗОШ І-ІІІ ст. допомагали встановити цей знак, облаштувати місце, посадити дерева. Занедбаний куточок засяяв красою. Знайшлися й шефи – воєнізована охорона залізничного мосту (начальник Антонов Віктор Михайлович), які взялися огородити це місце, встановити лаву та доглядати молоді деревця. Можливо це стане першим кроком на шляху до вивчення історії рідного краю, відродження духовності.

Секретар Трихатської сільської ради Бесклуба Т.І.

  • 9 Травня, 2009 o 12:05

    Спасибо всем участникам. Локомотивы подают сигнал кресту. Привет Виктору Михайловичу, Татьяне Ивановне, Светлане Тадеушевне, Оксане Алексеевне и всем Трихатцам.

    Відповісти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *