Хрести на братських могилах

Торжества, присвячені Дню Перемоги, починаються в Миколаєві задовго до 9 травня. Поряд з більшими, традиційними заходами, проходять менші, але не менш значимі. Одне з них відбулося в селі Трихати, Миколаївського району.

Відкриття пам'ятних хрестів на братських могилах

Стоїть село зовсім поруч із залізницею. У роки війни йшли через залізничну станцію «Трихати» санітарні потяги, з яких знімали померлих від ран, чи тяжко поранених воїнів. Тут і ховали невиживших на сільському цвинтарі.

За довгий післявоєнний час дві скромні братські могили зруйнувалися. Але сьогодні завдяки миколаївцю Михайлу Кондратьеву, поставлені на них нові хрести. Про те, хто похований тут, розповідають нові таблички.

Встановлення памятних хрестів

Встановлення памятних хрестів

6 травня у день святого Георгія Переможця, до могил прийшли люди, щоб ушанувати пам’ять загиблих за Батьківщину: трихатські школярі, представники влади, селяни, які пам’ятають по розповідях батьків, як це було…, а також гості з Миколаєва, воїни Миколаївського гарнізону (начальник гарнізону, полковник К.Е. Масленников). Стояли в почесній варті молоді солдати, гримів військовий салют. А потім по православному звичаю священик отець Олександр відслужив панахиду на згадку про воїнів «які голови свої положили у війні тій…»

Освячення хрестів

– Ми не знаємо точно, але можливо що в цих могилах лежать також воїни, що загинули за селом Трихаты в серпні 1941 року, – розповів у своєму виступі заступник голови Ради ветеранів Миколаївського району, Володимир Александров. – Три доби 109-й стрілецький полк тримав тут оборону важливого стратегічного об’єкта – переправи через Південний Буг. Бої йшли жорстокі. За військовий подвиг командир полку Панас Лапшов був визнаний гідним звання Героя Радянського Союзу. На самому початку війни одержати таку високу нагороду було непросто.

Завершилися торжества освяченням хреста, зовсім недавно поставленого в Трихатах на місці зруйнованої в 1936 році Свято-Єкатерининської церкви. Пройде час – і на цьому місці піднімуться стіни нового храму.

Текст статті підготовила журналіст газети “Вечерний Николаев” Наталя Христова.

 

 

  • 30 Травня, 2009 o 07:26

    Спасибо автору. Молодец, Валера! Быстро, оперативно и полезно. Хорошие фото. Ни одно село не имеет такого живого сайта, где все события так быстро известны в интернете.

    Відповісти
    • 27 Квітня, 2012 o 21:41

      Спасибо!

      Відповісти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *