Святкування Дня Села

Село Трихати завжди мало якусь магічну дію на тих, хто завітав до нього вперше: пейзажі, що відкриваються, буквально перехоплюють подих. Навесні у цьому переконалися тисячі жителів не тільки Миколаївщини та України, а й гості з інших країн, завітавши на Міжнародний фестиваль повітряних зміїв. Найбільше Трихати захоплюють у свій чарівний полон тих, хто тікає сюди від міського галасу та куряви. Буяння зелені, що панує на березі Південного Бугу, вкритого лататтями лілей, не може не торкатись природних струн людського єства.

Самі трихатчани – особливий тип людей. Виплекані південним сонцем, річковою водою, бузковими ароматами та польовими травами, вони видаються гостям села казковими хранителями таємниць природи.

29 липня Трихати та його жителі відсвяткували черговий день народження села. До речі, офіційна дата заснування населеного пункту невідома і до сьогодні, а перші згадки про Трихати на мапах з’являються на початку XIX століття. Тому здається, що село існує споконвіку, бо люди мали прагнути оселитися тут, тільки-но побачивши це місце.

Свято розпочалося у будинку культури. Привітати з Днем села місцевих жителів приїхали представники об’єднаної громади: селищний голова Ольшанської ОТГ Сергій Новак, заступник селищного голови Євген Костраба, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту селищної ради Ірина Єніна, директор Ольшанського будинку культури Олександр Білий.

«Шановні жителі Трихат! Дозвольте поздоровити вас зі святом від усієї Ольшанської громади, побажати всього найкращого, міцного здоров’я, щастя, миру та добробуту у ваших родинах. Скажу від себе: в цьому році ми будемо намагатися зробити так, щоб усі відчули, що ми недарма об’єдналися», – привітав присутніх Сергій Новак.

День села Трихати 2017

До поздоровлень приєдналася й Ірина Єніна: «Я дуже рада вітати вас сьогодні з таким чудовим, прекрасним святом. Я знаю: якщо люди вміють святкувати, то це добрі, талановиті, щирі і душевні люди. Я бажаю вам миру, добра, щастя, здоров’я. Хочу сказати, що вам є чим пишатися. Таке прекрасне, охайне, чисте, привітне село. Такі добрі, щирі люди, чудовий дитячий садочок, прекрасний клуб, охайна школа. Бажаю, щоб усе це процвітало, щоб село гриміло не тільки в Ольшанській громаді, а й по всій Україні. Здобутків вам творчих, досягнень високих, врожаїв великих, роботящим рукам – гідної роботи, дітям – щасливого безтурботного дитинства, а людям, у яких розпочалася «друга молодість» – гідної старості».

Подякував односельцям та привітав їх зі святом в. о. старости села Олександр Макаров: «Кожного року ми традиційно збираємося і відзначаємо усіх: за їхню працю, здобутки, внесок у розвиток Трихат і України в цілому. Все починається з маленького: з сім’ї, з двору, все починається з нас. Я дуже хочу подякувати всім трихатчанам: освітянам, працівникам транспортної галузі, залізниці, енергетики, торгівлі, сільського господарства і всім небайдужим людям, які працюють, роблять наше село кращим. Дякую вам! Зі святом!».

День села Трихати 2017

Особливу, запальну, веселу та дружню атмосферу на святі створила «родзинка» Трихат – вокальний ансамбль «Пісенні барви» під керівництвом директора будинку культури Валентини Ярової. Завдяки широкому репертуару та вмілому співу, аматорам вдалось підтримувати піднесений настрій односельців протягом усього концерту. Порадувала гостей танцювальними та вокальними номерами і талановита малеча – школярі та вихованці дитячого садка.

Трихатчани відчувають гордість за своє село та його жителів, тож, традиційно, під час урочистої частини свята, поіменно відзначили всіх, ким пишаються.

Привітали захисників Вітчизни та миротворців: «афганців» Валерія Бандурка, Сергія Мостового, Сергія Садовського, Олександра Цибка, Григорія Волошина та учасників АТО – Станіслава Джерджа, Володимира Буяна, Павла Дзюбу, Володимира Багнюка, Миколу Гамана, Олександра Старостіна, Олега Маслія, Юрія Корнійчука, Олександра Швеця.

День села Трихати 2017

Звичайно, відзначили Почесних громадян села Трихати – Миколу Главчева, Надію Чечуй, Максима Ярового. Добрим словом пом’янули і носіїв цього гордого звання, що пішли у небуття.

Трихатчани з особливою шаною ставляться до своїх старійшин, тож, користуючись нагодою, привітали поважних ювілярів і найстаршу жительку села Надію Михайлівну Кондратьєву, якій у цьому році виповниться 93.

До речі, за рік трихатська родина збагатилася чотирма молодими сім’ями і дванадцятьма новими жителями, так що і про них згадати не забули. Оскільки діти – найбільша цінність кожної нації, в Трихатах піклуються про багатодітні родини. Тому на святі привітали щасливих батьків: Наталю і Станіслава Тімофєєвих (3 дітей), Сергія і Діану Наумових (3 дітей), Артура і Катерину Маслій (3 дітей), Миколу і Олену Цибків (4 дівчинки), Тетяну Лупащенко (3 хлопчиків), Юлію Мельник і Валерія Кондратьєва (3 дітей), Тамару і Степана Тімченків (3 дітей), Сергія і Катерину Гаманів (3 дітей), Людмилу і Яна Таваликів (3 дітей).

Неймовірно красива природа, що оповила село – не тільки цінний дар, а й зобов’язання. Трихатчани прагнуть, щоб їх будиночки та садиби гордо «несли марку», тому приділяють багато уваги зовнішньому вигляду присадибних ділянок. Під час святкування Дня села відзначили найбільш старанних жителів.

День села Трихати 2017

Звичайно, увагою не оминули місцевих активістів і тих, хто долучився до організації фестивалю, бо ж завдяки цим людям Трихати прогриміли на всю Україну та за її межами. Олександр Макаров відзначив, що сотні трихатчан брали участь в організації фесту та подякував за старання.

Варто відзначити, що всі, кого згадали під час свята, отримали на згадку чашки з гербом села, а малечі, котра приймала участь у концерті, подарували невеличкі сувеніри.

День села Трихати 2017

Урочиста програма завершилася дуже зворушливо: діти виконали пісню-звернення до дорослих, вони прохали про закінчення війни та мирне небо. Виступ маленьких трихатчан не тільки нікого не залишив байдужим, а й викликав сльози на очах дорослих.

Після закінчення концерту народні гуляння продовжилося на березі річки. Для маленьких громадян підготували атракціони та розважальну програму з конкурсами і призами. Діти бавилися на батутах, надувній горці, ловили іграшкову рибу у басейні. Для дорослих гарним сюрпризом став виступ колективу Миколаївської обласної філармонії на сцені, облаштованій біля Південного Бугу.
Варто відзначити, що погода внесла свої корективи, але не завадила трихатчанам поздоровити один одного з цим яскравим, душевним святом, сповненим любові до своєї малої Батьківщини та односельців.

Газета “Маяк”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *