Увічнити пам’ять предків

    Ініціативною групою по увічненню пам’яті добрих справ наших предків при краєзнавчому музеї був встановлений Поклінний хрест на місці святої великомучениці Катерини у Трихатах.

    Кам’яна однопрестольна церква була побудована в 1831 році на кошти поміщиці княгині Катерини Кудашевої. У архівних документах ми знайшли свідчення про те, що до приходу належали найближчі села – Новогригорівка та Тернувате. Усього до церкви відносилось 257 дворів з 2072 парафіянами. У двох земських і одній церковній школі вчилися 107 хлопчиків і 49 дівчинок.

    Побувавши у селі, та уточнивши місце розташування церкви у старожилів села В. Чечуй, Ю. Демченко, В. Александрова, та секретаря сільради Т. Бесклубої, вирішили встановити Поклінний хрест з відповідною табличкою. Справа в тому, що місце, де розташовувалася колись церква, практично повністю зайнята об’єктами, що обслуговують залізничний міст через Південний Буг і ділянку залізниці. На даний час від церкви не залишилося навіть фундаменту…

    Порадившись із сільською радою і керівництвом Миколаївської єпархії Української Православної Церкви, зупинили вибір на так званому «Хресті Никона» з дотриманням всіх розмірів і пропорцій «золотого перетину». Висота хреста трохи більше 3 метрів, голгофу висотою 60 сантиметрів виготовили з ракушняка, прикріпили до неї пам’ятну табличку. У цій роботі брали участь столяри-муляри ТД «Миколаїв», И. Лєщенко, В. Древняк, В. Чичков, А. Копошилова, А. Присяжнюк, И. Перун, А. Алтанов, В. Луговий. Допомогли встановити Поклінний хрест, привести прилеглу територію в порядок, висадити дерева школярі й учителі місцевої школи під керівництвом С.Кравченко, О. Нійзамової. Неоціненну допомогу зробили нам начальник охорони мосту В. Антонов, залізничники, мостовики.

Встановлення Поклонного хреста

– Із цим можна жити! – з гордістю сказав ветеран, житель села, відомий художник Н. Главчев, що розписав хрест і постамент, виразивши, тим самим, загальну думку: пам’ять про славні починання предків зберігається добрими справами наступних поколінь.

керівник ініціативної групи М.Кондратьев, Н. Главчев (художник),

М.Кондратьев
керівник ініціативної групи

  • 30 Травня, 2009 o 07:33

    Тепловозы, которые проходят по железной дороге, подают сигнал нашему памятнику. Антонов Виктор Михайлович со своей командой поливает деревца, посаженные возле креста и прикрепили икону св.Екатерины с молитвой. Местный священник о.Александр (церковь св.Георгия Победоносца в с.Терноватое) привозит детей на экскурсию. Крест становится достопримечательностью не только Трихат, но и окрестностей. Это радует. Есть планы построить часовню или храм.

    Відповісти
  • 9 Травня, 2009 o 12:01

    Спасибо за сайт, за новости, хороший крест получился.

    Відповісти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *