Звіт сільського голови

Традиційно Сільський голова звітує перед громадою про те, що зроблено, про те, що робиться і про те, що ми плануємо і будемо виконувати.

Трихатська сільська рада налічує 16 депутатів по округам. За 2012 рік відбулося 14 засідань сільської ради та постійних комісій, де вирішувалися різноманітні поточні та перспективні питання життя громади, хід державних, обласних, місцевих програм та інші питання віднесені до компетенції сільської ради.

Щомісяця проводяться засідання виконавчого комітету, який налічує 7 чоловік, де вирішуються питання віднесені до його компетенції. Бюджет сільської ради формується з надходжень податків підприємств, організацій, установ, фізичних осіб, зареєстрованих на нашій території, державних дотацій та субвенцій.

Ключовими статтями доходів місцевого бюджету є: податок з доходів фізичних осіб (легальне працевлаштування) та земельний податок.

Основними платниками бюджетних надходжень є: ДП «Укренерго» ПС «Трихати», ТОВ АТФ «Трихатське Агро», ДП «Укрхімтрансаміак», ТОВ «Укрспецобладнання», Відділ освіти, Трихатська сільська рада, ДП «Укрпошта», Підприємці. Щодо НПС «Миколаївська» ДП «Укртранснафта», то в 2012 році податки з даного підприємства надходили за місцем реєстрації в м. Одеса, тому місцевий бюджет недоотримав значні кошти і були певні проблеми з його виконанням. Радує те, що з 2013 року податки НПС «Миколаївська» знову повернуто до місцевого бюджету.

 

Освіта.

Значних зрушень досягнуто за останні роки в напрямку забезпечення ДНЗ «Ромашка». Відремонтовано дах, впроваджено газове опалення, встановлено нові вікна, двері, зроблено капітальний ремонт ігрової кімнати, облаштовано прекрасну світлицю, придбано пральну машину, холодильник, меблі, білизну, стабілізатор напруги, іграшки.

У 2012 році, дякуючи спонсорам та батьківському колективу, було встановлено сучасну огорожу, антимоскітні сітки на вікна; здійснено поточний ремонт даху; харчоблок ДНЗ облаштовано гарячим/холодним водопостачанням та водовідведенням; реконструйовано вуличне фасадне освітлення; встановлено енергоощадні лампи; виконано поточний ремонт ігрового майданчика.

В планах на майбутнє подальше покращення матеріальної бази ДНЗ, капітальний ремонт приміщень, утеплення стін, реконструкція системи опалення і т.д. Також є потреба у відкритті другої групи в ДНЗ.

Трихатська ЗОШ І-ІІІ ступенів є сучасним навчальним закладом з доброю матеріальною базою згідно освітніх вимог. Слід відмітити, що сільська рада та школа мають тісну співпрацю та взаємодопомогу.

Шкільні волонтерські загони допомагають у благоустрої території сільської ради, надають допомогу одиноким громадянам, колективи художньої самодіяльності готують виступи до визначних дат, спортсмени виборюють перемоги на змаганнях.

Трихатська ЗОШ благоустрій

Трихатська ЗОШ благоустрій

 

 

Трихатська ЗОШ благоустрій

Благоустрій Трихат

Благоустрій Трихат

Благоустрій Трихат

Охорона здоров’я.

На території сільської ради є повністю укомплектований необхідним обладнанням ФАП, але відкритим лишається питання кадрового забезпечення. Незважаючи на це сільська рада тісно співпрацює з ЦРЛ, проводяться надомні обходи, виявляються групи ризику, надається консультаційна допомога. Щомісяця, згідно графіку, у ФАПі, а у разі потреби і надому, здійснює прийом бригада лікарів ЦРЛ. У 2012 році на території села двічі працював передвижний флюорограф, багато мешканців позитивно оцінили зручну безкоштовну фотосесію.

Культура.

Позитивних зрушень досягнуто в розвитку культури на території Трихатської сільської ради. Виготовлено документи на БК, готується приміщення під бібліотеку. Дякуючи директору БК Яровій В.М. приміщення та прилегла територія поступово благоустроюється та озеленюється.

Поступово напрацьовується матеріальна база БК. За бюджетні кошти придбано мультимедійний проектор, ялинку, настільні ігри, відновлено більярд. Дякуючи спонсорам у БК встановлено нові вікна та двері. Триває робота по освітленню будівлі енергоощадними лампами.

В планах на майбутнє поточні ремонти даху та приміщень, відновлення опалення, придбання професійної акустики, світло ефектів, меблів, озеленення та благоустрій території, організація гуртків. Земля та нерухомість.

На території сільської ради діє програма розвитку земельних відносин. Метою програми є визначення та реалізація основних напрямів державної політики, спрямованих на удосконалення земельних відносин та створення сприятливих умов для сталого розвитку землекористування сільських територій, сприяння розв’язанню екологічних та соціальних проблем села, розвитку високоефективного конкурентоспроможного сільськогосподарського виробництва, збереження природних цінностей агроландшафтів.

Першочерговим видом робіт Програмою визначено проведення нормативної грошової оцінки земель населеного пункту, яка була розроблена ДП «Миколаївський науково – дослідний та проектний інститут землеустрою» та затверджена 9 сесією Трихатської сільської ради від 29 грудня 2011 року. Загальна вартість робіт становить 16373,37 грн. Починаючи з 2012 року земельний податок з фізичних та юридичних осіб нараховується згідно нової нормативної грошової оцінки, що значно збільшило надходження до бюджету сільської ради, а саме – 9835,20 грн. земельного податку з фізичних осіб за 2012 рік в порівнянні з 2011 роком – 3375,72 грн.

В межах населеного пункту діє договір оренди землі заключений сільською радою із ЗАТ «Український мобільний зв’язок», в розробці ще один договір з ТОВ «Укрспецоборудование».

Дуже необхідним для розбудови села Трихати є розроблення генерального плану населеного пункту. Орієнтовна вартість робіт складає не одну сотню тисяч гривень, тож поки що питання лишається відкритим.

На території Трихатської сільської ради ТОВ АТФ «Трихатське Агро» орендує землі для товарного виробництва (паї) у 119 громадян загальною площею 1554,57 га. Станом на 01.01.2013 рік 17 чоловік – одноосібники (183,3785 га). 108 громадян оформили право власності на земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, на даний час проекти знаходяться в розробці.

Щодо нерухомості, то в населеному пункті є певна кількість занедбаних будинків, але в правовому полі ситуація досить складна. Практично на всі будинки є власники, спадкоємці або приписані, що не мають можливості мешкати чи утримувати будівлі. Сільською радою проводиться робота в даному напрямку: сформовано реєстр нерухомості, проводяться комісійні огляди та бесіди з деякими власниками, вишукуються можливості благоустрою прилеглих територій.

Соціальний захист.

При Трихатській сільській раді працює фахівець соціальної роботи та два робітники територіального центру обслуговування населення.

Соціальним працівником щоденно проводяться прийоми громадян з питань соціального захисту. Приймаються заяви на призначення субсидій та соціальних виплат сім’ям з дітьми, призначення допомоги інвалідам та дітям інвалідам також проводиться первинна обробка документів для здачі їх до управління соціального захисту населення. Ведеться робота по виявленню сімей із складними життєвими обставинами та їх соціальний супровід.

За період 2011 – 2012 року проведений подвірний обхід окремих категорій громадян, які потребують різних видів допомоги:

  • проведена робота по оформленню документів на отримання субсидії на тверде паливо та скраплений газ 20 чоловікам;
  • виплачена компенсація учасникам війни на придбання твердого палива (вугілля) 14 чоловікам у сумі 5999 грн;
  • до 9 травня з управління праці та соціального захисту надали одноразову допомогу учасникам війни та учасникам бойових дій та прирівняних до них 37чоловік у сумі 6515 грн;
  • чотирьом чоловікам надана матеріальна допомога; 25 чоловікам оформлено документи і надано безкоштовно через поштове відділення телетюнери; надавалася допомога в отриманні пенсійних посвідчень 20 пенсіонерам;
  • проводиться обмін книжок по електроенергії, звернулося 20 чоловік;
  • соціальні послуги вдома отримують 6 чоловік одиноких та одиноко проживаючих, яких обслуговує соціальний робітник Шевченко Тамара Володимирівна та Слаболіцька Тетяна Миколаївна;
  • залучаються учні-волонтери для допомоги учасникам війни, одиноким пенсіонерам у прибиранні подвір’я та допомоги на присадибних ділянках;
  • проводять роботу пенсіонери-волонтери у роз’ясненні населенню інформації про соціальний захист населення, а також поточної інформації;
  • співпраця з відділом у справах дітей у вирішенні питань не благонадійних сімей, багатодітних сімей, дітей сиріт;
  • співпраця з районною лікарнею – проводиться робота по проходженню пенсіонерів медичних оглядів.

 

Кожного року проводяться Святкові вогники присвячені Дню Перемоги, Дню людей похилого віку, Міжнародного дню інвалідів де по мірі можливості надаються продовольчі набори та проводяться зустрічі. Такі заходи проводяться за допомогою депутатів та виконкому сільської ради, директора будинку культури, директора школи, спонсорської допомоги підприємців села Макарової Тетяни Анатоліївни, Бандурка Володимира Павловича, Каліної Юлії Павлівни, Стебліної Катерини Іванівни, Яковлевої Лариси Володимирівни, також директора ТОВ АТФ «Трихатське Агро» Борухова Сергія Володимировича, керівника ТОВ «Укрспецобладнання» Корнієнка Леоніда Григоровича та депутата районної ради Цибка Петра Андрійовича.

Транспорт і дороги.

По території сільської ради проходять важливі державні лінії трубопровідного транспорту (газ, нафта, аміак), лінія залізниці зі стратегічним мостовим переходом через р. Південний Буг, розгалужена мережа транзиту та розподілу електроенергії.

В 2011 році залізничники проводили капітальний ремонт колії. Залучивши їх важку техніку було здійснено профілювання вул. Радгоспна та кількох провулків. За підтримки бригадира відділку колії Кондратьєва Віктора Миколайовича мали змогу використовувати щебеневу суміш для підсипки доріг. Робітниками райавтодору за кошти державної субвенції в сумі 11 тисяч гривень проведено ремонт вул. Радгоспна.

В 2012 році реалізувавши 16700 грн державної субвенції працівники райавтодору здійснили ремонт частини вул. Набережна.

Слід зазначити, що під час дорожніх ремонтних робіт, дякуючи активній допомозі наших власників важкої техніки: Кондратьєва Валерія Анатолійовича, Макарова Сергія Валерійовича, Бобкова Іллі Васильовича, Цибка Андрія Артемовича, Перетятька Олександра Дмитровича, мали змогу виконати значно більший об’єм робіт.

Ремонт доріг Трихат

Ремонт доріг Трихат

Ремонт доріг в Трихатах

Ремонт доріг в Трихатах

Ремонт доріг в Трихатах

Ремонт доріг в Трихатах

Не забуваємо і про дороги взимку. Минулої зими за підтримки директора Миколаївських магістральних електричних мереж (ММЕМ) Токарчука Анатолія Олександровича було залучено снігоочисну техніку під керівництвом Кондратьєва Сергія Івановича, розчищено всі вулиці у селі Трихати та дорогу від хутору Булгаківка до селища Ольшанське. Нинішньої зими на снігоборотьбі працювало 5 одиниць техніки. Особлива подяка небайдужим автомобілістам: Бєлих Сергію, Гаман Сергію, Васильчук Ігорю, Діденко Олександру Івановичу, Кондратьєву Валерію, Яковлєву Євгену, Антонову Віктору Михайловичу, Цибку Андрію Артемовичу, Цибку Петру Андрійовичу та всім керівникам підприємств, що надали снігоочисну техніку.

Очистка доріг в Трихатах

Очистка доріг в Трихатах
2012 року технікою райавтодору та за підтримки автомобілістів(80л ДП) двічі було здійснено покос узбіч доріг до населеного пункту.

В планах на 2013 рік ремонт деяких провулків, дороги до хутору Булгаківка, встановлення кількох дорожніх знаків. Благоустрій.

В напрямку благоустрою території робота ведеться по кільком напрямкам. Рішенням виконавчого комітету провулки закріплені за місцевими підприємствами, установами, організаціями. Слід позитивно відзначити роботу трудових колективів школи, ДНЗ, сільської ради, ПС «Трихати», ВОХР ПС «Трихати», ТОВ «Укрспецобладнання» в даному напрямку. Дякуючи підтримці керівництва ММЕМ та депутатів сільської ради було ліквідовано та обваловано практично всі несанкціоновані сміттєзвалища, але вони знову «ростуть», тому питання централізованого вивозу сміття лишається відкритим та потребує вирішення найближчим часом.

Щовесни та восени проводяться місячники благоустрою, дуже підтримують волонтерські шкільні загони в благоустрої пам’ятних місць та допомагають одиноким громадянам похилого віку.

Щороку навесні організовуємо благоустрій кладовища. За підтримки власників тракторів з причепами маємо можливість вивозу сміття та підвозу піску.

Значну увагу в минулому році приділено ліквідації аварійних дерев, що ростуть в межах ЛЕП, руйнують будівлі, заважають огляду автодоріг. Особлива подяка Романчуку Олександру, Мельнику Сергію, Цибку Миколаю за дану роботу.

Слід зазначити, що благоустрій нашого села це наша спільна справа. Велика подяка добрим господарям, що утримують прибудинкову територію в гарному стані, критика тим, хто перетворює вулицю у звалище і вважає, що «моя хата з краю». Тому 2013 рік оголошується роком благоустрою і порядку.

Хоча на даній посаді я лише 2 роки, вже є певні напрацювання, колектив та напрямки розвитку, але лише спільними зусиллями, обговоренням (критикою), наполегливою працею ми створюємо спільне благополуччя, адже село Трихати найкраще.

З повагою О.В. Макаров

  • 25 Березня, 2015 o 21:12

    Дякую, я передам йому побажання

    Відповісти
  • 11 Березня, 2015 o 08:50

    Громада міста Дніпропетровська, що на Дніпродзержинщіні, ВІТАЄ міського голову з Днем народження. Бажає успіхів і Щастя.

    Відповісти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *