“Прописався” в селі неспокій

Маршрутами жнив-89: радгосп “Лазурний”. Газета “Маяк”, 24 червня 1989 року

комбайнер П.С.Петров а помічником, сином Миколою.

Вранці зателефонував у «Лазурний». На дзвінок відповіла секретарка приймальної: «Павло Свиридович нещодавно був, але зараз знаходиться на току, або в полі. Приїжджайте, о десятій».

Обставини змусили дещо затриматися. На те, що директор чекає, не було ніякої надії. Адже час сьогодні не кабінетний. В степу жнива, в степу «прописався» неспокій. В новому приміщенні контори порадили шукати П. С. Минаєва на гороховій ниві. І не помилилися. На 50-гектаровій плантації сформовані валки цінної білкової культури. Саме цим маршрутом йшла колона необхідної збиральної техніки, пересувний агітвагончик збирального комплексу. Та й в загінці вже було не безлюдно. Павло Свиридович пропонує познайомитися з членами екіпажу СК-5. Комбайн стояв, а його господар П.С.Петров уважно оглядав валки.

— Через Півгодини (хай ще підсохне маса), – говорить Петро Семенович, – включимося в обмолот.

— Якось не звично, бачити справний агрегат на приколі.
Петров посміхається:
— Раніше не дозволили б. Зараз нам потрібні не гектари для зведення, а кількість зібраного врожаю. Отже, прагнемо працювати без браку.

Співрозмовник — досвідчений хлібороб, нинішні — двадцяті жнива на його рахунку. Помічником у батька син, восьмикласник Микола.
Цікавимося побутовими умовами.

— Все нормально, чуємо у відповідь, – до наших послуг дворазове гаряче харчування, душ. Регулярно підбиваються підсумки соціалістичного змагання. Коли не буде опадів, за день-два з горохом «розмову» кінчимо.

Продовжує бесіду П. С. Минаєв:
— Скошено на звал 100 гектарів озимого ячменю. Всі наявні комбайни, а це не проходить безслідно, полагоджені заздалегідь. З перших днів косовиці активно включилися в роботу механізатори Василь Анатолійович Стеблін, Олексій Іванович Молодик, Іван Якович Багнюк, Віктор Анатолійович Рифель (очолює екіпаж “Дона-1500”), Сергій Іванович Кондратьєв, Андрій Артемович Цибко, водії Сергій Олександрович Садовський, Павло Вікторович Григор’єв та інші.

Коли зайшла мова про оплату праці, П.С.Минаєв повідомив, що в “Лазурному” дотримуються такої ж тактики, як і в “Урожайному”. Заробіток нараховується не за скошені гектари, а за намолочений хліб. На підбиранні валків 75 копійок за тонну зерна, на прямому комбайнуванні — карбованець. Обов’язково враховуються результати контрольних обмолотів, що проводяться на кожному полі.

Крім того, діють стимули матеріального заохочення. Комбайновим екіпажам, які посядуть за результатами косовиці перше, друге і третє місця будуть вручені премії відповідно, 250, 180 і 130 карбованців.

…Живе степ в «Лазурному» добрим і одночасно важким неспокоєм.
Це не просто штрих сьогоднішнього дня. Так було завжди, коли на останньому етапі вирішувалася доля хліба.

* * *
Коли матеріал вже був підготовлений до друку, з “Лазурного” надійшли останні дані з жнивного поля. Горох на всій площі скошено і обмолочено. В господарстві повним ходом йде обмолот валків озимої пшениці. Середня врожайність, (площі далеко не з кращих) — 32 центнери з гектара.

О. ГОЛУБЕНКО.
Фото Ю. Лопатіна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *