Повітряні змії вдруге розфарбували трихатське небо

Звірі, птахи, риби, герої відомих мультфільмів
і казок, дракони та інші чудернацькі істоти…
Небом розгулювали змії, котрих в Україні до цього не бачили

Tryhutty Kite Fest 2018

Минулих вихідних у нашому районі відбулася подія, на яку чекали цілий рік. Вже вдруге у селі Трихати пройшов міжнародний фестиваль повітряних зміїв (Tryhutty International Kite Festival).
Цього року феєричне шоу виявилося ще яскравішим. Захід тривав два дні і зібрав близько 20 тисяч людей. Головними гостями фестивалю стали п’ятнадцять фахівців з повітряних зміїв світового рівня, які прибули до нас із Індії, Німеччини, Швейцарії, Італії, Бразилії, Польщі, Туреччини, Болгарії, Нідерландів та Естонії. Участь у заході взяли також кращі українські команди, котрі представляли Миколаїв, Вознесенськ, Дніпро, Кривий Ріг, Бердянськ, Рівне, Херсон, Скадовськ і Нікополь.

Дводенне дійство відкрили організатори керівник ГО «Сила Єднання» Тетяна Безмощук та головний режисер фестивалю Андрій Нерода. «Вітаємо усіх, хто приїхав до нас. Рік тому ми домовлялися, що знову зустрінемося. І ось цей день настав! Велика команда працювала над тим, щоб це свято відбулося. Все, що ви бачите результат командної роботи протягом півроку. Дивіться, насолоджуйтесь та фарбуйте наше небо у яскраві кольори!», привітала присутніх Т. Безмощук.

Команда Tryhutty Kite Fest 2018

Побажання і теплі слова пролунали від заступника голови ОДА Євгена Шевченка, голови Миколаївської райдержадміністрації Алли Воробйової та Ольшанського селищного голови Сергія Новака. Tryhutty IKF-2018 проходив за підтримки Миколаївської облдержадміністрації, Миколаївської облради, Миколаївської райдержадміністрації та Миколаївської районної ради, Ольшанської селищної ради. Спонсорську допомогу надали і представники бізнесу.

Спостереження за безліччю повітряних зміїв, що мають найрізноманітніші розміри та форми, набриднути не може. Принаймні, за два дні. Але організатори подбали про розваги на будь-який смак. Поласувати бургерами, шашликами, пловом, тістечками та іншою смакотою, випити лимонаду або чогось іншого можна було у зоні фуд-кортів відомих миколаївських ресторанів. Поруч з ними столи під зонтами, котрі рятували від спеки.

Tryhutty Kite Fest 2018

І хоча їх було немало, зважаючи на величезну кількість людей, всім охочим все одно не вистачало. Як і паркувальних місць у спеціально облаштованій зоні. Тож, і цього року тисячі автомобілів заполонили трихатські вулиці.

Малеча розважалася на майстер-класах із виготовлення зміїв, гончарства, куховарства, стрибала на батутах, каталася на конях, поні та верблюді. Можна було навіть постріляти з арбалета чи лука. Дорослі могли прийняти участь у тест-драйві позашляховиків і придбати сувеніри на ярмарку хенд-мейду. Усіх, без винятку, та особливо містян, не залишив байдужими сільський контактний зоопарк. Його власноруч облаштували учні Трихатської школи, а мешканці села «скинулися» домашньою худобою і птахами (особливою популярністю користувалися козенята). Гості заходу активно робили знімки у фотозонах (яких було немало).

Tryhutty Kite Fest 2018

Паралельно з народними розвагами проходив концерт: виступали колективи з Миколаївської та інших областей, спортивні та бійцівські клуби, діти-учасники шоу «Розсміши коміка», проводилися флеш-моби та танцювальні майстеркласи. Ввечері першого дня гостей розважили дует «Шури Мури» та рок-група «BadSisters». Із заходом сонця відбулося грандіозне DJ Арт-шоу, під час якого в небо злетіли повітряні змії з ілюмінацією.

Другий фестивальний день завершився концертом співачки Світлани Тарабарової.

Та, звичайно, головними зонами фесту стали дві ділянки для запуску повітряних зміїв. Іноземні кайтери демонстрували свої гігантські творіння на пагорбі. Знаходили вони час не тільки для змагань, а й активно спілкувалися з гостями, допомагали дітлахам, пояснювали, як правильно запускати зміїв.

Tryhutty Kite Fest 2018

Варто зазначити, що організатори облаштували й наметове містечко, де можна було заночувати. Трохи грошенят підзаробили і трихатчани, здаючи в оренду будинки, кімнати і навіть паркувальні місця у своїх дворах.

Цьогорічний фестиваль довів усім: туризму бути. Він вивів Трихати, Ольшанську громаду, район і Миколаївщину на новий рівень. У коментарі кореспонденту газети «Маяк» голова РДА Алла Воробйова розповіла, що наразі Ольшанській ОТГ необхідно прийняти ділянку, на якій проводиться фестиваль, у комунальну власність: «Зараз ця земля знаходиться у власності держави. Є підтримка від обласної влади адміністрація і рада посприяють у питанні передачі ділянки до Ольшанської селищної ради. Оскільки це прибережна зона, існують законодавчі нюанси. Далі ОТГ має оформити її під проведення подібних заходів. Це дасть змогу безперешкодно виділяти кошти з місцевих бюджетів. До нас вже зверталися байкери, рибалки, котрі також хочуть проводити свої заходи на березі річки у Трихатах. Це говорить про високий потенціал громади і необхідність розвивати інфраструктуру».

Заступник голови райради Ігор Мухарський поділився своїми враженнями: «Ольшанська громада стала першопрохідцем Миколаївського району у сфері туризму. Вона встановила високу планку і, на мою думку, це гарний стимул для усіх ОТГ і сільських рад. У нас чимало мальовничих місць, є історичні, археологічні, архітектурні пам’ятки. Ми маємо умови, дані природою та часом, для того, щоб рухатися у туристичному напрямку. Фестиваль повітряних зміїв вже вдруге продемонстрував, який величезний попит існує серед мешканців нашої області та й України в цілому на подібні заходи. Люди жадають нових, радісних, яскравих емоцій, якогось драйву, повітря, свободи».

Tryhutty Kite Fest 2018

«За два роки Tryhutty International Kite Festival став візитівкою нашої громадиВ Україні немає подібних заходів такого масштабу. Нам вдалося створити справжній бренд Трихат тепер це село знають в інших областях та навіть за кордоном. Більш того, фест позитивно впливає на імідж усієї об’єднаної громади. Над цим фестивалем багато і довго працювала велика команда однодумців, і я вдячний кожному, хто долучився до такої важливої справи. Головне людям сподобалося, а це дуже нас тішить. Ми відкриті до усього нового та позитивного». – відзначив Ольшанський селищний голова Сергій Новак.

Рік тому Трихати і район відкрилися для Миколаївщини та України. Важко уявити, що надзвичайною красою узбережжя Південного Бугу милувалися лише місцеві мешканці. Тепер для багатьох людей Трихати асоціюються з яскравими кольорами у пронизливо синьому небі, річковим повітрям, радістю і дивним відчуттям свободи, навіть, у натовпі.

Юлія ТКАЧ
Газета “Маяк”, 26 травня 2018 року

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *