Підсумки фестивалю Tryhutty Kite Fest 2018

Напередодні відкриття Міжнародного фестивалю повітряних зміїв Tryhutty International Kite Festival 2018, який вдруге проводиться в селі Трихати, Миколаївської області, організатори спрогнозували, що захід відвідає близько 20 тисяч глядачів, рівно в два рази більше, ніж в минулому році. Як виявилося, вони були недалекі від істини.

Спочатку відкриття фестивалю планувалося на 11:00, однак генератора який вийшов з ладу, змусив організаторів перенести офіційну частину на дві години пізніше.

– “Вітаю всіх, хто до нас приїхав! Рівно рік тому ми з вами домовлялися, що зустрінемося знову. І ось цей день настав! Цілою командою ми працювали над тим, щоб це свято відбулося. Все що ви побачите – це результат командної роботи протягом шести місяців. Дивіться, насолоджуйтеся і фарбуйте наше небо в яскраві фарби!” – закликала організатор Tryhutty International Kite Festival – Тетяна Безмощук.

– “Сьогодні ми відкриваємо туристичний сезон на Миколаївщині. На нашому фестивалі представлено майже десять країн. Всі вони приїхали в унікальне село Трихати. У нас на майданчику є практично все – їжа, розваги, тест-драйви, показові виступи… Все це забезпечили підприємці не тільки з Миколаївської області, але і зі всієї України“, – розповів головний режисер фестивалю Андрій Нерода.

Учасниками фестивалю стали команди з різних міст України – Миколаєва, Вознесенська, Дніпра, Кривого Рогу, Бердянська, Рівного, Херсона, Скадовська, Нікополя та інших. Також в Трихати прибула велика делегація іноземних кайтерів з Індії, Німеччини, Швейцарії, Італії, Бразилії, Польщі, Туреччини, Болгарії, Нідерландів і Естонії.

– “На фестиваль приїхало 15 професійних кайтерів із зарубіжжя. Це багаторазові чемпіони, члени міжнародних кайтерских клубів. Деякі приїхали прямо з фестивалю на фестиваль. І як вони самі кажуть, вони шалено раді, що таке проводиться в Україні – тут вони ніколи раніше не були. Всі учасники нові, в Трихати вони привезли з собою своїх найкращих повітряних зміїв“, – розповіла співорганізатор фестивалю Дар’я Арчібісова.

За її словами, багато іноземців захотіли приїхати в Трихати. Довелося навіть проводити відбір, щоб не було однакових кайтів. Сімейна пара з Болгарії, Ніна і Юрій, привезла з собою цілих 15 несхожих один на одного повітряних зміїв.

– “Вони запускаються по-різному. Коли вітер поривчастий – злітають одні, а коли більш спокійний – інші. Мій чоловік захоплювався повітряними зміями з самого дитинства, а коли виріс став військовим пілотом. Працював в авіації і літав на вертольоті МіГ-14“, – розповіла гостя з Болгарії.

Іноземним учасникам виділили окремий майданчик на узвишші, щоб вони могли запустити в небо зміїв-гігантів.

– “Ми зарекомендували себе в минулому році, довівши, що може створювати абсолютно нові івенти. Як ви бачите, людям подобається – усі відпочивають, веселяться, погода чудова. Іноземці приїхали, запустили своїх величезних повітряних зміїв. Паралельно проходять майстер-класи для новачків. Ми будемо робити ще більше повітряних зміїв, які будуть радувати всіх“, – додала один з організаторів минулого року, а на цей раз учасник фестивалю Анна Босякова.

За підсумками торішнього фестивалю його відвідувачі, окрім заслуженої похвали, висловлювали і критичні зауваження. Тому було цікаво, наскільки відповідально організатори підійдуть до їх усунення. Наприклад, вони обіцяли, що для підприємців будуть передбачені 300 паркомісць, плюс ще 100-150 в резерві. За фактом їх не вистачало на всіх охочих. Прилеглі до майданчика фестивалю вулиці села були забиті автомобілями, паркувалися гості й на самому полі, незважаючи на заклики організаторів, не робити цього.

На вечір розпочалося неймовірне DJ ART SHOW яке біля години тримало відвідувачів фестивалю прикутими до сцени. DJ Drevmcatcher представив свої найпрогресивніші треки на фоні вражаючого відеоряду. Виступ ді-джея прикрасив нічний запуск зміїв, які були обладнані ліхтариками та підсвічені знизу додатковим сввтлом.

Перший день завершився показом короткометражного кіно від учасників фестивалю. Люди не розходилися навіть після опівночі.

З ранку наступного дня, і до обіду, фестиваль проходив в звичному руслі, як і перший день – люди милувалися величезними зміями, а команди кайтерів проводили фінальні запуски, які оцінювали представники журі. Однак, після того, як сонце перевалило зеніт, над фестивалем нависли грозові хмари і навіть почав зриватися дощ. Через це довелося «згорнути» великих зміїв і навіть зняти брезент зі сцени, щоб та не завалилась від вітру.

Багатьох відлякала мінлива погода: до вечірньої частини фестивалю на його території залишилося близько 3-4 тисяч осіб, які всіляко ховалися від нависаючого дощу. Багато хто використав як укриття власні підстилки, а хтось приніс з собою дощовики. Грозова хмара пройшла мимо, лише по «дотичній» зачепивши фест.

Однак, погода не зірвала графік фестивалю – до вечора, біля головної сцени, організатори нагородили кожного учасника кайф-фесту, вручивши їм дерев’яні «екологічні» медалі, статуетки та булави. Потім почалося те, заради чого багато хто і приїхав на другий день фестивалю – після «розігріву» від миколаївської співачки Олександри Казакової на сцену вийшла Світлана Тарабарова.

Співачка виступала на шостому місяці вагітності, але це ніяк не позначилося на динаміці концерту. Вона «відривалася» так, ніби наповнюючи багатотисячну світлою енергією, яка так і «лилася» зі сцени. Разом з гостями вона заспівала «Маніфест», «Добре з тобою», «Ми віримо в любов» і багато інших хітів, завдяки яким запам’яталася публіці як позитивна і промениста артистка.

Люди знімали Світлану на свої гаджети, підспівували і намагалися танцювати в тісному натовпі під улюблені пісні. Дівчата і діти користувалися перевагами і часто можна було побачити їх, що сидять на плечах чоловіків. До слова, саме на початку виступу Світлани Тарабарової хмари на небі розійшлися і фестиваль залило сонцем.

По закінченню концерту, організатори пообіцяли зберегти традицію, та провести фестиваль наступного року.

Підбиваючи підсумки, можна сказати, що Tryhutty International Kite Festival 2018 – це дійсно самобутній захід не тільки Миколаївщини, але й усієї України.

Джерела: inshe.tv та niklife.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *