Михайло Іванович Кондратьєв. Біографія

Народився в місті Іловайськ, Донецької області, 11 листопада 1952 року в сім’ї залізничників. Вчився і закінчив в 1969 році середню школу №13, потім працював у вагонному депо теслею, електриком. З 1970 по 72 рік служив в армії, а з 1972 року по 1977 рік навчався і закінчив Донецький інститут радянської торгівлі.

P1010157

Вся життя побудовано на випадковості. Так сталося в 1941 році, коли мої батьки приїхали з Москви в село Трихати будувати новий, сучасний залізничний міст через р.Південний Буг, приїхали всім сімейством: батько Іван Степанович, мати Софія Степанівна, брат батька Олексій, мати батька, моя бабуся Наталка Фокановна . Всі працювали у всесоюзному Мостозагоні, який їздив по всьому Радянському Союзу, будували мости, переправи, від Бреста до Магадана. До приїзду в Трихати будували міст через Москву-ріку. Мати-кранівник величезного баштового крана (у 23 роки!), Батько-виконроб (в 27 років!). Не встигли розвернутися і підготуватися до робіт, як почалася війна. Так як залізничники та мостобудівники мали захист від призову в армію, а наступ німців було несподівано стрімким, то жодних вказівок щодо подальшої роботи мостобудівників не встигло надійти. Довелося пристосовуватися відповідно до обставин. Чоловіки ховалися в льохах і підвалах (щоб не потрапляти на очі окупантам), лише вночі обережно виходили на поверхню, а жінки працювали в полі і вдома по господарству. Потім німців на правому березі Південного Бугу замінили румуни.

У серпні сталася трагічна випадковість, німець випадково вистрілив з автомата і потрапив в мою бабусю Наталію Фокановну. Розповідають, що у німців були дуже суворі вказівки щодо пострілів у мирне населення і за це покладалося мінімум покарання батогами. Німець дуже злякався, кудись втік, дуже переживав, його шукали два дні, знайшли, і подивившись на його переляк, вирішили батогами не карати. Бої були такі сильні, що бабусю побоялися ховати на кладовищі і спочатку поховали у дворі, а жили на “квартирі” у Петрових. Потім, коли фронт пішов далі, сини перепоховали її на сільське кладовище, встановили хрест, в нижній частині, оббитий покрівельним залізом (це залізо потім зіграє свою історичну роль).

У Трихатах народилися мої сестри Тетяна (15.02.1942) і Євдокія (15.02.1944). В паспорті у них записано: Варварівська сільрада, Миколаївської області. Хрестили у Варварівській церкві. Під час окупації, мати розповідала, що за хлібом ходили в Варварівку. Одного разу вона їздила до Одеси викуповувати батька і його брата із в’язниці у румунів. Продала все, що можна було продати. Їх зловили, коли вони, втративши обережність, вийшли вдень на поверхню і потрапили на патруль. “Порушували дисципліну” наші чоловіки часто, робили брагу в підвалах.

Олексій, брат батька, познайомився з молодою дівчиною з Трихатського хутора (він і зараз є, в 10 км від с. Трихати) Любою Бойцун. 1 жовтня 1943 у них народився богатир, назвали теж Олексієм. Коли він виріс, одружився і переїхав у сусіднє село Новоселівку, до своєї дружини Олександри, де у них народилася дочка Лариса. Працював на цементному заводі у Ольшанському, в радгоспі трактористом, ковалем, механізатором, зав.током, будував гідролізно-дріжджовий завод.

Моя мати мені розповідала, що під час наступу загинуло багато людей як військових, так і мирних. Справа в тому, що в Трихатах була потужна переправа і всі відступаючі і біженці кинулися до неї, це і використовували німці, проводячи безперервні атаки з повітря і артилерією. Мати казала, що було це всього кілька днів, але жах запам’ятався на все життя. Вона запам’ятала його настільки, що навіть у 90-х роках, згадуючи, ділилася, що згодна працювати цілодобово за хліб і воду, аби не було війни.

У 1943 році, коли вже наступали радянські війська, мій батько з братом приєдналися до них. Батько був сапером, а Олексій потрапив у інтендантські війська. Батько не любив згадувати про війну і не міг дивитися фільми про війну. На фронті він отримав кілька поранень. Сапери в основному наводили переправи через річки, як правило, під бомбами німецьких літаків. У домашньому архіві є подяки від Сталіна, в тому числі і за Яссо-Кишинівську операцію і взяття Будапешта.

Після війни чоловіки повернулися в Трихати, а потім батько з родиною виїхав відновлювати мости в Донбасі. А Олексій, попрощавшись зі своєю красунею Любов’ю, поїхав ненадовго провідати (як виявилося потім) свою дружину Марію і сина Івана на батьківщину в c. Засосенку, на Дон, обіцяючи скоро повернутися. Але повернення затяглося, і на Дону у нього народилися ще два сини Володимир і Микола, і дочка Ніна. Люба, не дочекавшись повернення чоловіка, вирішила послати сина Олексія з онукою Ларисою в 1975 році на Дон, знайти свого батька і дідуся. Зустріч була для Марії несподіваною. Поплакали, але примирилися, зав’язалося листування. Одного разу Ніна (випадково) поїхала в гості до брата в Новоселівку, але так і залишилася там. Потім влаштувалась на роботу на трикотажну фабрику в Миколаєві. Марія і Люба вперше зустрілися на весіллі у Ніни, примирення пройшло на диво швидко. Потім Олексій кілька разів приїжджав до сина, але Люба його не пробачила за обман, за те, що вінчалася в церкві з одруженим чоловіком.

Наступна випадковість сталася в 1977 році, коли після закінчення інституту приїхав “покупець” з Миколаєва і запросив мене на роботу. До цього я не знав ні Миколаєва, ні Трихат, ні історії, яка тут сталася, дізнався тільки, що живе тут моя двоюрідна сестра Ніна, потім через неї я дізнався про двоюрідного брата, який народився під час війни, Олексія, поїхали в гості, відразу подружилися. Шура, дружина Олексія, накрила стіл, добре посиділи.

Минуло півроку, ми (дружина Наталя і син Михайло) влаштувалися в Миколаєві і до нас приїхав провідати мій батько. Поїхали на кладовище в Трихати без надії знайти могилку моєї бабусі. Довго ходили і за допомогою однієї бабусі, що жила поруч, знайшли хрест, оббитий залізом!, Він настільки прогнив, що тримався тільки на цьому металі, навіть цвяхи згнили і розсипалися, але був підфарбований серебрином і могилка була доглянута. Спасибі трихатчанам за турботу! Я і зараз, приїжджаючи на кладовище, дивуюся його доглянутість і порядку. А в день проводів тут збираються дуже багато людей з різних міст і ми вже подружилися з усіма і раді, як родичам.

Михайло Іванович Кондратьєв. Посадка дерев у школі

Хрест ми зробили новий дерев’яний, потім ще один з дуба, а потім зробили пам’ятник з граніту, де написали історію і намалювали міст. Такі випадковості відбулися в моєму житті, які привели мене на Миколаївську землю, дали роботу, житло. Тут у нас народилася донька Наталя. Батько і мати, коли ще були живі, говорили, що це мене покликала бабуся Наталка. Якщо це так, то я їй дуже вдячний. Вдячний за те, що живу тут, що приїжджаю в село Трихати, що можу докласти свої знання і досвід, щоб люди краще знали свою історію.

У квітні 2009 року ми разом із селянами виготовили і встановили великий поклінний хрест на місці зруйнованого храму Катерини, обгородили територію, посадили деревця. У квітні 2010 року встановили поклінний хрест і почали будівництво нового храму на новому місці, встановивши там теж поклінний хрест. У травні 2010 року встановили хрест на воді, освятили його і провели молебен за загиблими на переправі 11-13 серпня 1941 року.

Поклонний хрест на місці бувшої церкви

Михайло Іванович Кондратьєв

Вдячний, що знайшов в селі підтримку, розуміння і допомогу жителів. Вдячний я сільському голові Цибко П.А., секретарю сільради Бесклубой Т.І., начальнику охорони моста Антонову В.М., директору школи Кравченко С.Т. і ще багатьом, багатьом людям. Сам нічого не зробиш, а разом можна зробити багато чого. Ми жартуємо, називаючи наше село “Місто-Герой”. А чому не Герої, справжнісінькі Герої жили і живуть в нашому прекрасному селі Трихати.

Михайло Іванович Кондратьєв
2010 рік

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *