Історія підстанції. До Дня енергетиків.

Щороку 22 грудня в Україні святкується День енергетика. Важко переоцінити значення роботи енергетиків, які своєю невтомною працею створюють одне з найнеобхідніших благ для людей – світло, тепло, що забезпечує комфорт в наших будинках, школах, лікарнях, офісах.

Наше село має пряме відношення до цього свята, адже майже 40 наших жителів трудяться на Трихатській підстанції Миколаївських магістральних електичних мереж. І сьогодні, вітаючи наших енергетиків зі святом, хочеться торкнутися історії виникнення цього підприємства в Трихатах.

На початку 60 років біля села розпочалося будівництво високовольтних ліній електромереж для майбутньої підстанції. Бригада людей у кількості 150 чоловік почали з риття котлованів для стовпів. До них приєдналися і жителі села. Працювали з 3-х годин ранку до 22-х вечора. І вже у 1963 році було введено в експлуатацію підстанцію Трихати, яка працює донині і є підрозділом південних енергетичних систем Миколаївських магістральних електричних мереж. Це енергетичний вузол для Миколаївської області та суміжних регіонів.

Делегація
Жителі села отримали нові робочі місця. У 1963 році збудували відомче житло для працівників-енергетиків 16 квартир – це два двоповерхові житлові будинки з комунальними зручностями. Першим очолив підстанцію Романов Никифор Іванович, потім Саричев Микола Миколайович і після декількох змін 25 років підприємство очолював Федій Олег Іванович.

З початку роботи підстанції була створена воєнізована охорона. Першим начальником охорони був Степанов Петро Михайлович, потім Веремєєнко Олександр Іванович, Мінаєв Юрій Павлович. Зараз керує охороною Латинський Ігор Михайлович. Протягом багатьох років у складі воєнізованої охорони Трихатської підстанції працюють Веремєєнко Лідія Павлівна, Садовська Олена Олександрівна.

охоронець Безклубий М. 1965 р.

На станції працюють різні бригади. Це бригада по ремонту обладнання підстанції. Першими були Гольцов Борис Никифорович, Бандурко Павло Іванович. Багато років тут працюють ремонтники Чечуй Станіслав Миколайович, Пташкограй Сергій Леонідович, Кондратьєв Сергій Іванович, Корнієнко Віктор Вікторович. У службі релейного захисту автоматики першим був Гаврилов Віктор Іванович.

Більше 40-ка років відпрацювали у бригаді Леонтьєва Катерина Григорівна, Косенко Олександр Іванович, зараз працює фахівець Кондратьєв Микола Миколайович.

Першими черговими електромонтерами з обслуговування підстанції були Діденко Михайло Михайлович, Чайка Гаврило Федорович, Пептюхов Володимир Васильович. Більше сорока років відпрацювали Волчелюк Анатолій Петрович, Леонтьєв Микола Іванович, Чечуй Павло Данилович, Чечуй Петро Данилович, Бокій Михайло Михайлович.

Леонтьєв М.І. на робочому місці

Окрема служба – зв’язківці, інженером якої є Кравченко Юрій Володимирович, зв’язківцем працює Старостіна Світлана Михайлівна.

Працівники підстанції. У дворі Кравченка Ю.

Трихатські енергетики з багатьох критичних ситуацій виходили з честю. Тут працюють цілі сімейні династії справжніх фахівців: Веремєєнки, Леонтьєви, Бокій, Кравченко.

У 2013 році начальником Трихатської підстанції Миколаївських магістральних електромереж було призначено Артеменка Олександра Германовича, з 2014 року – Леонтьєва Сергія Миколайовича.

За доброю багаторічною традицією, кращих представників енергетичної галузі в цей день відзначають високими нагородами, почесними грамотами та цінними подарунками.

У 2013 році з нагоди відзначення ювілейної дати – 50-річчя заснування підстанції Трихати та з метою вшанування багаторічної праці енергетиків рішенням Трихатської сільської ради названо провулок в селі Трихати – провулком Енергетиків.

А з усіх святкових побажань можна відзначити найголовніше і актуальне на сьогодні: «Дорогі енергетики! Постарайтеся, щоб у кожному домі, у кожній родині завжди були світло і тепло».

  • 8 Березня, 2016 o 22:47

    Очень интересный объект. Он и сейчас очень нужен народному хозяйству. Говорят, что даже часть Одессы получают электроэнергию с этой подстанции. А еще я слышал, что на то время это была одна из самых современных подстанций страны. Хорошей и безаварийной работы Вам, дорогие энергетики! Вы гордость не только села Трихаты, а и всей энергосистемы Николаевской области! Так держать!

    Відповісти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *