Є спосіб прогнозувати майбутнє – створити його

Напевно, частенько ми задаємо собі питання «Що ж буде далі?», а потім намагаємося знайти відповідь у собі, або сподіваємося, що хтось дасть підказку. Така доля спіткала і процес децентралізації, який вже має свій початок і на адресу якого українці задають оте питання.

Як виявляється, до децентралізації, як і до життя, можна ставитися по-різному. Одним із варіантів, який містить одночасно і філософське і практичне значення, керується Олександр Макаров, який 2017 рік розпочав у статусі в. о. старости с. Трихати у Ольшанській об’єднаній територіальній громаді. Його твердження про те, що ефективний спосіб прогнозування майбутнього є його створення вже сьогодні має своє практичне втілення мешканцями с. Трихати, які скористалися запропонованою державною політикою децентралізації. Вдало, чи ні, говорити зарано, але перші враження і погляди на майбутнє вже мають, чим і поділився з нами Олександр Валерійович.

Ніщо не з’являється нізвідки…

Так, і об’єднання громад в Україні мало свою передісторію і втілилося поміж тих сільських і селищних рад, які були до цього і вже мали свої надбання. У свою чергу, до Ольшанської ОТГ увійшли селище Ольшанське, села Трихати, Сапетня, Тернувате, Ясна Зоря.

Село Трихати донедавна було центром сільської ради, площа – 4200га, з яких – 1800 га є сільськогосподарськими угіддями. Не можна сказати, що вона була досить великою, але має землі і, що не менш важливо низку підприємств, розташованих на її території. Такий стан речей прямо і опосередковано створив підґрунтя для «випробування» сільрадою політики децентралізації, що Олександр Валерійович пояснив наступним чином: «Можна сказати, що 2016 рік був для громади с. Трихати особливим. Ми фактично відчули бюджетну децентралізацію. Раніше у нас був невеликий вільний залишок і не могли багато планувати. Із поширенням децентралізації ми зрозуміли, що лише у разі об’єднання отримаємо 60 % податку на доходи фізичних осіб у свій власний бюджет. І, як виявилося, ми не лише теоретично, а й практично не є бідною громадою. Із податків «левова» частка належить земельному. На території сільради орендує землю у власників паїв «Трихатське Агро». Проте, є ще суттєві надходження від оплати за об’єкти нежитлової нерухомості, що розташовані на території сільради. Це ПАТ «Укрзалізниця», ПАТ «Укртранснафта», «Трансаміак», ДП «Укренерго» Магістральні електричні мережі, ДП «Укрспецобладнання». Крім іншого, на цих підприємствах працює чимало мешканців села».

Варто наголосити, що таку державну політику із «матеріального заохочення» для ОТГ не можна назвати першочерговою у ініціативі об’єднання між Трихатською сільрадою та Ольшанською селищною радою.

Здається, географічне розташування, історичний розвиток та соціальна комунікація між представниками обох територіальних громад підказували шлях до «спільного» майбутнього.

«Так склалося історично», продовжив Олександр Макаров, «що мешканці Трихат чи-то родинами, чи-то місцем роботи тісно пов’язані з Ольшанським. Мої односельці працюють і на «ЮГцементі» і у ВК No 53. Звичайно, і до об’єднання вони їздили на роботу, спілкувалися, підтримували відносини. Проте, не можна не сказати про одне «але». Досить незручним є те, що с. Трихати розділене залізницею, яка відділяє його від Ольшанського, а людям незручно переходити колію. Ще у 70-ті рр. минулого століття підприємство «Трансаміак» розпочало проект дороги Ольшанське–Трихати, який хоч і не був завершений, але дав перспективи. Так, для безперешкодного сполучення між двома населеними пунктами необхідно зробити так званий «прокол» у залізничному полотні тунель, який відкриє і продовжить пряму дорогу на Ольшанське. Ми свого часу неодноразово зверталися до керівництва «Укрзалізниці», щоб підприємство надало сприяння нам у цій справі. І, ось, об’єднавшись з Ольшанським, бачимо стратегічність цього інфраструктурного проекту, що надасть нашим мешканцям можливість швидкого і безперешкодного сполучення. Тому, маємо на меті разом із головою ОТГ Сергієм Новаком написати колективне звернення до Одеського відділення «Укрзалізниці», щоб гуртом вирішили проблему. Наша ОТГ готова співфінансувати цей проект. Є ще один життєвоважливий перспективний нюанс. У результаті позитивного вирішення питання буде можливість відкрити автотранспортний маршрут Миколаїв-Ольшанське-Трихати за декількома напрямками, і можна сказати, що село Трихати стане вже у центрі транспортного сполучення та інфраструктури. Тому, ще однією причиною до об’єднання може слугувати вислів: “Гуртом ми сила”».

У 2017 році відбулася оптимізація кадрового складу апарату уже колишньої сільради, яка нині має власну печатку як виконком Ольшанської селищної ради. Тут працюють в. о. старости Олександр Макаров, спеціаліст-землевпорядник Олена Артеменко, паспортист, діловод, займається питаннями військового обліку та соціального захисту Людмила Чернова. Вибори старости у ОТГ мають відбутися протягом наступних півроку.

Оптимізацію пройшов і депутатський корпус. Якщо раніше тут було 16 депутатів, то зараз Трихати у депутатському корпусі Ольшанській селищної ради представляють 4 чоловік директор Трихатської ЗОШ І-ІІІ с. Світлана Кравченко, заступник директора з виховної роботи Трихатської ЗОШ І-ІІІ ст. Олександр Задвірний, спеціаліст-землевпорядник Олена Артеменко, пенсіонер-залізничник Віктор Антонов. Забігаючи наперед, варто наголосити, що депутатський корпус ОТГ складається із 22 депутатів, де також є представники сіл Сапетня, Тернувате і Ясна Зоря.

«Апарат сільської ради був готовий до змін, оптимізації, бо ми йшли в об’єднання свідомо, зрозумівши, що Ольшанське потужна громада, де є кадрове забезпечення, налагоджені зв’язки з різними організаціями, які можуть лише сприяти подальшому розвитку. Зараз, матимемо не одну вакансію, створюючи відповідні структурні підрозділи освітянську, медичну, соціальну, інші. На цих посадах цілком можуть працювати жителі нашого села», зазначив в. о. старости.

Важливо, що кадрова реорганізація в межах ОТГ сприяє не перенесенню усіх механізмів співпраці з населенням у центр громади, а навпаки наближення усіх послуг. «Ми тут, на місці, залишилися, маємо право видавати ті ж довідки, що й раніше, надавати інші види адміністративних послуг. І трихатчанам не потрібно їздити за ними до Ольшанського. Поки що певні труднощі з нотаріальними діями, але на мій погляд, найближчим часом і вони будуть нівельовані», зауважив Олександр Валерійович.

І громадою будьмо і свого не цураймось!

Наявність низки причин та факторів, які сприяли входженню Трихат до Ольшанської ОТГ, не призводить до того, що село «розчиняється» у новій формі існування. Його мешканці ставлять за мету не втрачати своєї самобутності, власного іміджу адже село дійсно мальйвниче унікальне і по-українському привабливе.

«Трихати» є автентичною назвою села в Україні, яке не має свого аналогу і двійника. У села вже десять років як є свій сайт в Інтернеті, де можна не лише дізнатися його історію, а й переглянути фото, мальовничі пейзажі, а також ознайомитись з останніми новинами та відомостями про визначних мешканців. Має село і свій герб.

«Знаєте, у народі кажуть, що Бог любить трійцю, так і наше село Трихати має гарне число «3» своїм покровителем. У нас на часі стає розвиток бренду Трихат. Випускаємо інформаційні листівки щомісяця для мешканців, де вони можуть і себе побачити, і про сусідів прочитати. Тож, об’єднавшись з Ольшанським, знаємо як заявити про себе, маючи у арсеналі таку тріаду як герб, сайт та інформаційну «ластівку». Особливим у Трихат є те, що День села проводимо влітку останньої суботи липня. Біля річки, де проходять заходи, завжди збирається багато односельчан, приїжджають і гості. До речі, на травень ц. р. плануємо проведення фестивалю «Повітряний змій», який, сподіваємося, збере разом наших друзів і вкотре відкриє для усіх бажаючих красу Трихат.»

У минулому році було видано книгу «Трихати село над Бугом» про історію нашого села, його видатних особистостей. Встановлено меморіальні знаки на березі Південного Бугу в пам’ять про загиблих у роки Другої світової війни. Також відкрито пам’ятні плити «Славним залізничникам, містобудівельникам, службам експлуатації та ремонту» та на честь енергетиків, працівників підстанції.

Якщо говорити про бренд нашого села, то не було б воно таким без мешканців, які люблять його, прагнуть впорядковувати, озеленяють. Ми маємо і розвиваємо громадський підхід до благоустрою населеного пункту. Відрадно, що сільчани обов’язкового наводять лад на своїх присадибних ділянках, розуміючи, що цим самим створюють затишок, чистоту та порядок у селі.

Є дитсадок та школа, які стають запорукою майбутнього Трихат, виховання підростаючого покоління. Багато у 2016 році було зроблено у дитячому садку. За рахунок перевиконання сільського бюджету у 2016 році на суму у 70000 гривень оновили ДНЗ «Ромашка». Було придбано нові меблі для дітлахів, постіль, зроблено ремонт у холі, оновлено меблі на кухні, придбано холодильник, пилосос, праску, електричну м’ясорубку.

«Оскільки раніше сільрада не мала вільних коштів, то за моєї ініціативи, як сільського голови, була введена в дію така традиція: щороку батьківський комітет проводив ремонт у якомусь приміщенні дитсадка. Тому саме батьки робили і роблять дуже багато для нормальної діяльності цього навчального закладу», зазначив Олександр Макаров.

Завтра буде те, що МИ створимо сьогодні

Знаєте, у розмові з Олександром Валерійовичем на думку прийшли такі асоціації. Існує твердження про так звану ідентичність держави. Так, держави ідентифікують себе з іншими за рахунок спільних цінностей, ідей та поглядів і утворюються паралелі Ми-Вони. Тому, зауваження Олександра Макарова про те, що зі створенням Ольшанської ОТГ не варто вже акцентувати увагу на селищній або сільській раді, бо є повновправні одиниці селище Ольшанське, села Трихати, Сапетня, Тернувате та Ясна Зоря, які рівні у своїх правах та обов’язках і мають сприяти розвитку один одного, будучи великою родиною. Тобто, вони знайшли те, що їх об’єднує, і створили свою ідентичність, – образ МИ.

Видається вдалим приклад втілення концепції МИ, який надав в. о. старости с. Трихати: «Ще при Трихатській сільській раді планувалося виділення 50000 грн. на вуличне освітлення. Тоді ж було закуплено 60 світлодіодних прожекторів. Вже зараз на освітлення нашого села виділено 300000 грн. Обговорено з селищною радою, якщо цих коштів не вистачить, то процес не зупиниться, і за необхідності з бюджету селищної ради буде виділені ще додаткові кошти. Адже, це спільна справа. Зокрема, на благоустрій у громаді заплановано 3 млн. грн., які не розбиті на окремі села або на щось визначене. Ми маємо право самі вирішувати скільки нам треба грошей і на що саме. Вже обговорено із КП «Ольшанське» питання щодо вивезення сміття. Є погодження про встановлення урн для сміття по селу».

Варто зауважити, що у Трихатах залишиться і дитсадок, і школа, яка має їдальню та спортивний зал. Продовжить своє функціонування і будинок культури, де завідуючою Валентина Ярова. До речі, цьогоріч цей заклад отримав 40 новеньких крісел.

Є задуми спільно із ГО «Сила єднання», що діє в Ольшанському, розвивати туризм, співпрацювати з міжнародними організаціями.

На найближче майбутнє оформлення генерального плану об’єднаної громади та перспективного плану її розвитку.

У добру путь!

Вже зроблено перший крок на шляху розвитку Ольшанської ОТГ, і немалим, і невеликим, а безумовно значущим і важливим є вклад у це с. Трихати у чому впевнений Олександр Валерійович: «Хочеться побажати своїм односельчанам поважати один одного, намагатися особисто вдосконалюватися та докладати зусиль для розвитку нашого села. Я вірю, що поки ти сам не почнеш щось робити для себе, для громади, то ніхто за тебе це не зробить. Хочеться, щоб ми почали по-справжньому відчувати смак життя, цінувати те, що маємо, насолоджуватися світанками у рідному селі і, безперечно, розвивати і примножувати наші досягнення. Взаємоповаги, тверезого розуму і у добру путь, шановні односельчани, мешканці Ольшанської об’єднаної територіальної громади»!

Ірина ТИХОНЕНКО
Газета “Маяк”
11 Лютого, 2017

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *