Чому досі не створена Ольшанська територіальна громада?

2016051

Офіс реформ роз’яснює ситуацію у Шостаківській сільраді крізь призму поїздки разом з владою до людей у села.

«Ситуація у Шостаково ще досі вирує, люди різнобічно висловлюють свою далекоглядність, і все ж наближаються до об`єднання у складі Ольшанської об’єднаної територіальної громади з адміністративним центром у селищі Ольшанське», – В.Бойко

Керівник Офісу реформ у Миколаївській області Валентин Бойко, голова Миколаївської райдержадміністрації Алла Воробйова, перший заступник голови РДА Олексій Бродецький за участі Ольшанського селищного голови Сергія Новака побували у селах Новоюр’ївка та Корчине, де провели зустрічі з сільськими громадами щодо об’єднання Шостаківської сільської ради (до якої входять ці населені пункти) в Ольшанську об’єднану територіальну громаду з адміністративним центром у селищі Ольшанське.

Поїздку організував Шостаківський сільський голова Володимир Єрмак, який має окрему думку щодо утворення даного адміністративно-територіального пазлу. 

Шостаківська сільська рада з осені минулого року привертає увагу багатьох місцевих ЗМІ на кшталт: а чим все закінчиться? Відповідно до Перспективного плану передбачається утворення спроможної, економічно сильної громади з адміністративним центром у селищі Ольшанське завдяки об’єднанню 4 сільських рад – Яснополянської, Ковалівської, Шостаківської, Трихатської та Ольшанської селищної ради. Це об’єднання мало стати оптимальною формою на Миколаївщині: всі 5 рад щільно та компактно розташовані, взаємодоповнюють одне-одного економічними можливостями. 4 ради наразі висловили своє схвалення, підтримавши ініціативу Ольшанського селищного голови не зволікати, а розпочати процес об’єднання довкола адміністративного центру с. Ольшанське, щоб з 1 січня 2016 року мати економічні преференції, отримати державну субвенцію на інфраструктуру тощо.

Однак Шостаківський сільський голова Володимир Єрмак, посилаючись на думку людей, заявив, що його громаді «потрібен тайм-аут», принаймні до весни, щоб люди вивчили всі за і проти, свідомо приймаючи дане рішення. Тому тепер «законсервовані» на півроку об’єднавчі процеси знову оживились.

Поїздка 19 травня у села Новоюр’ївка та Корчине стала продовженням інформаційно-розяснювальної роботи, що була розпочата влітку торік, а також громадських заходів за участі тих самих представників цього року, які 27 квітня відбулися у с. Ольшанське.

Тоді у форматі відвертого спілкуванні зібрався актив 5-ти громад, які згідно з Перспективним планом мають об’єднатись в одну громаду, створити кордони Ольшанської об’єднаної територіальної громади згідно із ключовими положеннями застосування Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

На цьому зібранні висловились всі 5 очільників громад, озвучила свою позицію влада, громадські лідери, активісти, жителі. І знову – 4 голів підтримали об’єднання, і, що чи не найважливіше: практично одностайно висловила свою підтримку громадськість, – лише Шостаківський сільський голова Володимир Єрмак знову заявив про «окрему позицію». Мотивував її просто: моя думка не грає ролі, переконуйте людей, жили наші села так як є, і далі як-небудь виживемо. З приводу маси роками не розв’язаних проблем, скрути і злиднів, у яких борсається громада та відмови від державних преференцій на їх вирішення, пояснив: є депутати, яких ми обирали, будемо до звертатись, нехай допомагають… Шостаківський очільник зазначив, що “бойкот об’єднанню” це не тільки його особиста думка, а й думка його земляків…

Зваживши на такі обставини організатори зустрічі прийняли рішення негайно виїхати до людей, зустрітися, і не тільки вислухати їх аргументи, а провести живий діалог, ще раз роз’яснити законодавство, дати змогу глибоко зануритись у площину питання, пояснити їм що вони втратять, і що здобудуть, у чому взагалі полягають переваги спроможної, економічно сильної громади. Адже часу було достатньо на розмірковування, тепер потрібно приймати рішення і будувати життя по-новому!

Отож вчорашня поїздка – відповідь на такий виклик, як певна зневіра людей у власні сили і можливості, нездатність населення відразу оцінити законодавчі аспекти децентралізації. Цьому є пояснення, перед нами переважно сільські трударі, а не аудиторія політологів.

Зазначимо, думку людей можна змінити маючи ясність в роз’ясненнях. Поїздка у населені пункти Шостаківської сільської ради це підтвердила. Так, люди висловлювались багато і гаряче, але здебільшого, перелічуючи соціально-економічні проблеми Шостаківської сільської ради. Спікерів реформ – в особі керівника Офісу реформ, керівництва райдержадміністрації та ініціатора об’єднання – Ольшанського сільського голову вони сприймали з великим інтересом. Панувала доброзичливість і взаємоповага. Люди ставили різнобічні запитання, коментували свою позицію, цікавилися думкою гостей. Керівник Офісу реформ у Миколаївській області Валентин Бойко, голова Миколаївської райдержадміністрації Алла Воробйова, перший заступник голови РДА Олексій Бродецький щиро спілкувались з людьми, акцентуючи увагу на заохоченні їх свідомого прагнення до об’єднання.

З жителями Новоюр’ївки обговорення долі об’єднання Шостаківської сільської ради відбулося у сільському клубі. Теплий погожий день дозволив провести зустріч у с. Корчине доволі у невимушеній обстановці – перед будівлею школи. Люди уважно вислухали кожного, хто перед ними виступив. Переважна більшість із них публічно висловились, що не проти даної ініціативи, підтримують її. Також вони дякували за можливість отримати всебічну і правдиву інформацію.

Остаточно порозумілись, коли голова Миколаївської райдержадміністрації Алла Воробйова запропонували усім бажаючим поїздку в одну із об`єднаних територіальних громад Одеської області, щоб на конкретному прикладі познайомитись, як люди живуть за новими правилами уже більше півроку.

Важливо, що на місці мав можливість довести свою позицію ініціатор об’єднання Сергій Новак. Він проінформував людей про свою програму модернізації та підвищення економічної привабливості території Ольшанської селищної ради, розказав про досвід створення ОСББ, досягнення в проектному менеджменті. В планах Ольшанського селищного голови створення ринку на території селища, відновлення виробничої інфраструктури. Мальовничий ландшафт, наявність рекреаційної зони вздовж Південного Бугу дозволяє планувати її використання для наповнення бюджету. Принаймні, можна розпочати з відкриття маршруту річкового трамваю: «Трихати – Ольшанське – Ковалівка – Андріївка», – де багато дач, місць відпочинку.

Миколаївський Офіс реформ схвалює ініціативи Сергія Володимировича Новака, авторитетного селищного голови, який має великий досвід роботи у місцевому самоврядуванні. Для таких сміливих і ініціативних новаторів, як він, саме настав час. У Сергія Новака слово не розходиться з ділом, то ж віриться, що йому під силу реалізувати цю важливу справу.

На початок червня заплановано загальні збори жителів Шостаківської сільської ради. Хочеться вірити, що буде прийнято позитивне рішення, і вже незадовго розпочнеться активний процес реформування 5-ти рад в одну об’єднану територіальну громаду з адміністративним центром у с. Ольшанське.

Прес-служба Офісу реформ у Миколаївській області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *