Бібліотека села Трихати

Початок розвитку бібліотеки припадає на передвоєнні роки. За розповідями старожилів, у 1925 році за ініціативи комсомольського осередку у селі було створено хату-читальню у сільській хаті на вулиці Набережній 49, першим бібліотекарем була Хмара Надія.

Фонд складав біля 100 книг, які були подаровані бібліотеці. Бібліотека існувала до 1941 року. Після війни, лише у 50-х роках село відбудовалося, і перша відомість про бібліотеку відмічена наказом районного відділу культури від 16.06.1950 року №18, про призначення Діденко Лідії Петрівни бібліотекарем Трихатської бібліотеки, розташовувалась бібліотека в приміщенні на вулиці Гагаріна 20.

Трихати, Гагаріна 20

У 60-ті роки бібліотекою завідувала Марія Василівна Риженко. Бібліотека на той час вважалась однією з кращих у районі. Її відвідувало більше як 600 читачів різного віку і різних професій. Дояр Трихатського відділка радгоспу Петро Григорович Слободянюк за рік прочитував більше 30 книг. Більше 100 назв за рік зареєстровано у картці пенсіонера Петра Григоровича Мандри. У бібліотеці оформлено куточки передового досвіду, юного читача, краєзнавчий. Проводяться конференції, тематичні вечори, дитячі ранки, усні журнали. М.В. Риженко надавала практичну допомогу бібліотеці Криничанської сільської ради.

Молодик Світлана ЛеонідівнаУ 1970 році розпочалось будівництво Будинку культури на вулиці Гагаріна 40. Довго чекали на його завершення, і ось у 1978 році він був зданий в експлуатацію. У приміщенні Будинку культури було переведено і сільську бібліотеку. Бібліотекарем стала Молодик Світлана Леонідівна яка більше тридцяти років працювала на цій почесній посаді. З 2010 року бібліотекою завідує Макарова Валентина Дмитрівна. Зараз бібліотека знаходиться у приміщенні Дитячого Навчального Закладу.

 

Трихатська бібліотека-філія розташована на території Трихатської сільської ради, має бібліотечний фонд 3,2 тисячі примірників.

Місія бібліотеки – бути наближеною до всієї громади села і до конкретних людей, враховуючи їхні інтереси і потреби.

Бібліотека співпрацює з сільською радою, ЗОШ І-ІІІ ст., з будинком культури і дитячим садком.

Марина Григорівна Ярмоленко.
По матеріалам з сайту kraeved.od.ua 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *