Такою побачив художник Україну

Більше 80 робіт миколаївського художника, члена спілки художників України Миколи Главчева представлено на виставці, яка відкрилася у художньому музеї ім. Верещагіна. Автор дав своїй експозиції ім’я – “Україна в серці моєму”, і розглядуючи картини, мимоволі дивуєшся, яке велике і добре серце у художника.

Этюд к.о. 1969 р.

Виставка присвячена 80-річчю Миколи Главчева та Дню Святого Миколая. Так що дати, цифри, назви тут не випадкові. Микола Степанович народився в селі Нестерівка Дунаєвецького району Хмельницької області. Закінчив Одеське художньо-професійне училище, навчався у С.П. Нещеретного, А.А. Бутми, И.И Хакера. У 1948 році приїхав до Миколаєва вже майже 60 років живе і працює тут.

Микола Степанович – один з тієї плеяди митців, які в післявоєнний час крок за кроком надавали нашому місту естетичний вигляд. Ще в Миколаєві не було обласної організації Спілки художників, ще городяни долали труднощі післявоєнної розрухи, а вони оформляли вітрини, малювали афіші, прикрашали вулиці, писали портрети працюючих міст і сіл, кораблі що будувалися і поля пшениці які заколосилися. Саме завдяки цій групі художників-ентузіастів ми й тепер можемо прочитати сторінку історії повоєнного Миколаєва. А далі мирне життя розвивалася швидко і бурхливо: підростало покоління молодих художників, які створювали обласну організацію творчої спілки, привнесли кожен своє бачення і манеру письма – буквально увірвалися в життя міста і заповнили його своїм молодим завзяттям. Ті ж перші післявоєнні художники, уступили дорогу молоді, а самі продовжували свою повсякденну працю, зрідка і ненав’язливо виставляючи роботи напоказ.

Церква в Седневі к.о. 1970 р. Елісей папір, вуг.

У майстерні Миколи Степановича Главчева таких робіт було предостатньо. У них – все його життя, любов до своєї рідної землі, близьким йому людям, друзям. І хоч художник все рідше виставляв свої роботи на суд глядачів, назавжди залишився чесним, щирим, відкритим і вірним правдивої живопису.

У цьогорічній виставці, мабуть, його творчість розкрито в повній мірі. В експозиції представлені живопис і графіка. Тут – пейзаж, портрети, сюжетні картини. Коли проходиш залами музею від картини до картини, відчуваєш, як вони діють умиротворено і заспокійливо. Ось чернігівські білі хатки, а тут – широкі і безкраї поля півдня України, де несе свої сині води річка Південний Буг, лісова галявина, Кам’янець-Подільська фортеця, козацька сторожова вежа на Дикому полі. Україна очима художника Главчева – це мальовнича природа в різних куточках країни. Це – що чекає сина мама, портрет сина, портрет онука солдатська вдова. Всі ці роботи складають образ батьківщини, який створив для себе художник Главчев. Але цей образ не відособлений, а легко знаходить розуміє співвітчизників і одразу озивається в кожному серці.

М. С. Главчев присвятив своїй улюбленій справі майже 60 років. Він – учасник обласних, всеукраїнських, міжнародних виставок. Його твори знаходяться в художніх і краєзнавчих музеях України, в приватних колекціях. Вся його творча колекція представляє велику цінність для України, Миколаєва та нашого села Трихати.

Хати с.Левкове П.о. 1970 р.Камянець-Подільська фортеця п.о. 1963 р.Льодохід к.о. 1969 р.Зігзиця к.о. 1975 р.Зима к.о. 1969 р.

  • 25 Травня, 2023 o 16:16

    Мій любий дядечка!?Він дійсно був найдобрішою людиною і справжнім митцем!Дуже любив Україну, навіть день народження із днем незалежності співпав ❤️

    Відповісти
  • 21 Липня, 2011 o 04:09

    Еще Николай Степанович иконописец, его работы есть в храмах архистратига Михаила в Пелагеевке ( четыре больших иконы размером 3.40 на 1.40!!!), в храме в.Владимира в селе Матиясово (шесть икон на иконостас), он принимал участие в реставрации храма св.Николая в Николаеве (греческая церковь), полностью оформил храм св.Пантелеймона целителя на территории первой городской больницы.

    Відповісти
  • 21 Липня, 2011 o 04:02

    Знаю Николая Степановича, известный художник и прекрасный человек. Трихаты могут гордиться своим земляком. О нем есть страницы в книге “Мистецтво України”.

    Відповісти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *